HACCP: Hazard Analysis Critical Control Points

Το Πρότυπο

Το HACCP είναι ένα σύνολο αρχών και κανόνων που σχετίζονται με την Ανάλυση Επικινδυνότητας και Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου της ασφάλειας των τροφίμων. Βασίζεται στον εντοπισμό, την επίβλεψη, την αποτελεσματική διαχείριση καθώς και την παρεμπόδιση της επικινδυνότητας που μπορεί να προκύψει κατά την διαδικασία παραγωγής ή σύνθεσης τροφίμων και ποτών. 

Με την βοήθεια του συστήματος HACCP, είναι δυνατόν να εντοπιστούν και να ελεγχθούν πλήρως τα κρίσιμα σημεία ελέγχου στα οποία παρουσιάζονται κίνδυνοι που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στην υγεία του ανθρώπου,  όταν καταναλώσει τρόφιμα που παρήχθησαν κάτω από μη ικανοποιητικές συνθήκες. 

Σύμφωνα με την νέα Υγειονομική διάταξη ΦΕΚ.2718/Β/2012 και την απαιτούμενη ευελιξία όπως προβλέπεται από το άρθρο 5, παρ.5 του Κανονισμού 852/2004, η εφαρμογή των αρχών του HACCP είναι υποχρεωτική.  

Διαβάστε Περισσότερα

ISO 22000:2005

Το Πρότυπο

Το ISO 22000:2005 είναι ένα Διεθνές Πρότυπο διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων που έχει αντικαταστήσει το Ελληνικό πρότυπο ΕΛΟΤ 1416. Στόχος του είναι η διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων, δηλαδή η επίτευξη προϊόντων διατροφής ασφαλών για την υγεία του καταναλωτή. 

Όλες οι απαιτήσεις αυτού του Διεθνούς Προτύπου είναι γενικές και προορίζονται να εφαρμόζονται σε όλους τους οργανισμούς της αλυσίδας τροφίμων, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την πολυπλοκότητα. 

Διαβάστε Περισσότερα

FSSC 22000

Το Πρότυπο

Το Πρότυπο FSSC 22000 είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού των απαιτήσεων του ISO22000:2005 και του ISO/TS22002-1 (γνωστού ως προδιαγραφή BSI PAS 220:2008) που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα προγράμματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων.

Το πρότυπο έχει εκδοθεί από τον Φορέα Διαχείρισης FSSC (Food System Safety Certification) έναν Μη κερδοσκοπικό Οργανισμό για την Πιστοποίηση Τροφίμων με έδρα την Ολλανδία και εφαρμόζει τις οδηγίες τις Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια των Τροφίμων G.F.S.I (Global Food Safety Initiative).

Το Πρότυπο FSSC 22000 σχεδιάστηκε για να παράσχει στις επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων παγκόσμια αναγνώριση και αποδοχή από τους κατασκευαστές τροφίμων και τους λιανοπωλητές καθώς είναι αποδεκτό από την Παγκόσμια Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια των Τροφίμων G.F.S.I. 

Το σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων FSSC 22000 ενσωματώνεται και λειτουργεί αρμονικά παράλληλα και με άλλα συστήματα διαχείρισης όπως το ISO 9001:2008 και το ISO 14001.

Διαβάστε Περισσότερα

BRC Global Standard

Το Πρότυπο

Ο Βρετανικός Οργανισμός Λιανεμπορίου (BRC – BritishRetailConsortium) έχει εκδώσει αυτό το Τεχνικό Πρότυπο για τις επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα Ιδιωτικής Ετικέτας (PrivateLabel), προϊόντα προς εξαγωγή και προϊόντα που απευθύνονται σε SuperMarkets.

Το πρότυπο αυτό έχει αναπτυχθεί για να βοηθήσει τους πωλητές λιανικής στην τήρηση των Νομικών υποχρεώσεών τους και για να εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών.

Διαβάστε Περισσότερα
Copyright © 2013- by MarTe CONSULTING - All rights reserved