HACCP: Hazard Analysis Critical Control Points
Το Πρότυπο
Το HACCP είναι ένα σύνολο αρχών και κανόνων που σχετίζονται με την Ανάλυση Επικινδυνότητας και Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου της ασφάλειας των τροφίμων. Βασίζεται στον εντοπισμό, την επίβλεψη, την αποτελεσματική διαχείριση καθώς και την παρεμπόδιση της επικινδυνότητας που μπορεί να προκύψει κατά την διαδικασία παραγωγής ή σύνθεσης τροφίμων και ποτών.
Με την βοήθεια του συστήματος HACCP, είναι δυνατόν να εντοπιστούν και να ελεγχθούν πλήρως τα κρίσιμα σημεία ελέγχου στα οποία παρουσιάζονται κίνδυνοι που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στην υγεία του ανθρώπου, όταν καταναλώσει τρόφιμα που παρήχθησαν κάτω από μη ικανοποιητικές συνθήκες.
Σύμφωνα με την νέα Υγειονομική διάταξη ΦΕΚ.2718/Β/2012 και την απαιτούμενη ευελιξία όπως προβλέπεται από το άρθρο 5, παρ.5 του Κανονισμού 852/2004, η εφαρμογή των αρχών του HACCP είναι υποχρεωτική.